2010. szeptember 21., kedd

Vendégbejegyzés - Baist

Az arcára fagyott udvariasság most is jó szolgálatot tett. Képes volt úgy társalogni, mintha nem szorulna össze a gyomra, mintha nem feszülnének meg az izmai. A fiatalemberből sietség szaglott és vágy; türelmetlen vágy a fekete mágusnő iránt. A Baist megértette mindkettőt. Az elődök hívását ő is a bőrén érezte, amióta csak megérkeztek Armadára. A Világseb zaja pedig minden nappal egyre hangosabban visszhangzott az óceán csendjében.
- Nem alszol már, igaz? – kérdezte Uthert valamelyik nap.
- Nem. Nem nagyon. – Uther felnézett rá, és féloldalasan elmosolyodott. – Folyton hallom.
- Laurie Hervitt fon Amber – a fiatalember kezet nyújtott neki, de a szeme sarkából továbbra is Mona Palazzit figyelte.
A Baist csak nézte, és lázasan kutatta a hasonlóságot. A tekintete, az orra, az álla? Hol van benne Khimara, hol van a keserűség, amit újult erővel vehetne magához?
Pillanatokba telt, míg a fiatalember zavara áttörte kábulatát. Akkor aztán valóban a Baistra nézett, és enyhén kitágult a szeme.
- Nem szívesen nyújtanék úgy kezet, hogy nem tudja pontosan, ki vagyok – hallotta a Baist a saját hangját, és a torka száraz volt, mint a por.
- Tudom, hogy kicsoda Ön – a fiatalember figyelme egyre élesedett - Befolyásos holtpolgár, Közösköd vezetője – folytatta, majd habozott. – Fon Amber úr végrendelete szerint nekem édesanyánkat, nővéremnek pedig édesapánkat kellett megkeresni. Én Fennisbe látogattam, ahol megtudtam, hogy anyánk már halott. Mivel pedig a nővérem ide utazott, gondolom…- elkeskenyülő szájjal elhallgatott.
- Jöjjön velem – intett a kocsma hátsó szobája felé a Baist, ahol Mortel unalmában időről időre vérre menő kártya partikat játszott. – Beszéljük ezt meg…elvonultan. Négyszemközt.
A fiatalember tétovázott, aztán követte. A Baist végig a hátán érezte Uther óvó figyelmét.
Lehet, hogy ostobaság hátat fordítanom a fiamnak. Lehet, de nem számít. Egyáltalán nem.
Aztán megálltak egymással szemben, és a Baist észrevétlenül nekitámaszkodott a masszív kártyaasztalnak.
-  Itt járt a nővérem? – kérdezte Laurie.
-  Nem beszéltek egymással?
-  Nem. Még nem találkoztunk össze.
-  Itt volt.
Eszerint igaz.
-  Igen – mondta a Baist, és Laurie arcát fürkészte, de azon a nővérével ellentétben semmit nem látott. Se haragot, se undort, se gyűlöletet. Mesteri maszk, igen. – Anton Rien – mutatkozott be valaha volt nevén, és most ő nyújtott kezet Laurie-nak. - Fiam.
A tenyerük egy pillanatra összeért; száraz, élő bőr. Laurie arcán halvány mosoly, a Baist-én óvatos figyelem.
-  És édesanyánk? – kérdezte Laurie, miközben elengedte a Baist kezét. - Valóban halott?
A Baist tenyere rászorult az asztalra. Annyit nézte magában újra meg újra azokat a képeket, hogy már elveszítették jelentésüket. Khimara értelem nélküli tekintete, a sokszorosan bevarrt szája sarkán csorgó vérpatak. Ahogy csonttá soványodva áll a hajók között, széttárt karokkal, sípolva lélegezve.
- Talán elhamarkodott volt a kézfogás – mondta lassan a Baist, és üdvözölte a végre belé tépő fájdalmat. – Mégsem tudsz még mindent.
Laurie negyed lépést hátramoccant.
- Talán köze van hozzá, uram? – kérdezte, és a szemén látszott, hogy nem idegen a gondolat tőle.
Ha az lennék, akinek rendeltek, most büszke kellene, hogy legyek. Én viszont csak szégyenkezem. Belül. Mélyen.
- Az én kezem, az én felelősségem – mondta lassan. – Amit magammal hordok minden halállal nappal, és minden ébredéskor este.
Odakint elhalkult a mulató zaja, és a Baist megint hallani vélte a Világseb zavaros moraját. Vagy Khimara sikolt a fejében, elhaló rekedten? Laurie tekintete nem moccant az arcáról, és a Baist úgy állta a pillantását, hogy a gondolatai messze jártak közben. A fia nem rezzent, és nem is hátrált már. Felmérte a Baist-et újra, minden porcikáját.
- Akárhogy is – mondta aztán - örülök, hogy találkoztunk, és remélem, hogy találkozunk még – hangja rezzenetlen keménységét futó mosollyal enyhítette, aztán harmadszor is kinyújtotta a kezét a Baist felé.

9 megjegyzés:

  1. Uther is milyen szép ahogy vigyáz rá. na de ez a harmadszor milyen mesterin van elhelyezve. Még még!

    VálaszTörlés
  2. júúj. mennyire nagyon jó volt az a jelenet! mennyire zseniálisan hozod az Ami által megálmodott figurát... továbbírod, életre kelted. mindkettőtök Baistjét szeretem. :)

    annyira lejön az önmarcangolás ebből is, az a pusztító önvád, ami még a mindennapi megélt poklot is egy különpokollá változtatja ennek a férfinak. hogy keresi a szenvedést, hogy ő maga nem bocsát meg magának. remélem néha ránéz Cleo fotójára...
    szép ahogy Laurie figyelme egyre fókuszálódik, és nekem is nagyon tetszik az Uther-Baist kettős szeretete, figyelme.

    hanem egy baja van ennek az írásnak...: rövid. ;)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű írásban is, csaknem olyan hatásos mint élőben volt. :) Azért Laurie-ról megváltoztatta a véleményemet az elmúlt egy nap: azt kell mondanom tökös fickó, nem egy nyálmány shatteri szoknyavadász. Eljött a világ végére egy bizonytalan érzelem miatt, nem rühelli a meglepetés-holtpolgár apát és tud vele emberi gesztusokat váltani. Éééés deklaráltan feníszi immár, túl a hazatérő rituálékon - Mona, otthon is simán összefuthatsz majd vele. :)
    Vajon a nővére mitől vált olyan tüskéssé?!

    VálaszTörlés
  4. Annyira jó ez az írás hogy sercegve bizsereg az ujjam. Igen, mert rövid. :)

    VálaszTörlés
  5. Nekem nagyon szinessé élővé teszi őket, ahogy Csill játsza Pjotrot is és a Baist is. Kaptak egy csomó dimenziót. Eltávolodtak, de így jobban látom őket. Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen komolyan és szeretettel beléjük folyt. :) Nagyon élvezem ismét a játék minden percét.

    VálaszTörlés
  6. És Neelot! Neelot is zseniálisan hozta!

    VálaszTörlés
  7. ... azt még nem tudjuk, hogyan lett az asszonyból banshee. Ő is bement a Világsebbe? Vagy a Baist nem bírta az egyedüli szenvedést és ő tette holtpolgárrá? Külön történt valami vele, miután megszökött Feníszből és leadta a gyerekeket fon Ambernél? Egyáltalán, hogy jött el az Armadáig?! Jó, tudom, egy feníszi azért megoldja, de azért kivételes nő lehetett ő is. Annál rémesebb az emlék: "értelem nélküli tekintete, a sokszorosan bevarrt szája sarkán csorgó vérpatak. Ahogy csonttá soványodva áll a hajók között, széttárt karokkal, sípolva lélegezve."

    VálaszTörlés
  8. utánament a férfinak, akit szeret... aztán látta, h ki-mi lett belőle, és nem mondta meg, h született két csodás gyerekük. nem akarta fájdítani a szívét? vagy a gyerekeket csak véletlen rossznak érezte ő maga? vagy nem tudta mire számítson ettől a nagyon megváltozott férfitól, és amikor elmondta volna, már késő lett?

    mi történhetett??

    VálaszTörlés
  9. Újra és újra elolvasom. Megmondom őszintén azért hajtott a dolog, hogy ide csúcsosodhasson ki. Hogy méltó előjátéka legyen ennek a jelenetnek. Nagyon tetszik. Köszönöm azt a nagyon erős képet amibe belekapaszkodtva végigvittem a szálat.

    VálaszTörlés