2010. május 8., szombat

Vong úr

A házsártos szakácsnő lendületesen nyitott ajtót, majd összemorcolt szemöldökkel merőn a jólöltözött, nagyon apró termetű fiatalember arcába nézett.
-Parancsol?
-Jó napot asszonyom. Miss Fortimber küldött.
-Valóban? - a szakácsnő fontoskodó arcot vágott. - És mit óhajt?
-Ajánlólevéllel Fon Amber Úrhoz. khm. komornyiknak. - folytatta, mintha csak félvbeszakították volna.
A szakácsnőben ugyanaz az idegesség kezdett előbújni, mint amikor a gazdája közvetlenül hozzá beszél.
-Fáradjon be, azonnal szólok neki.

A fiatalember utazótáskáját továbbra is kezében tartva, esernyőjét karjára akasztva körbefordult az előszobában. Megszemlélte a kalaptartót, a csinos fogast és hatalmas kétajtónyi tökéletes tükröt. Végül megtekintette saját tükörképét is. Arcán semmilyen érzelem nem látszott. Majd a szakácsnő újra felbukkant és intett neki, hogy kövesse. A hosszú, folyosó lambériájának faerezete szörnyarcokra emlékeztette. Fon Amber dolgozószobája pedig olyan öregnek tünt, hogy a fiatalember megborzongott. A hatalmas ablak függyönye teljesen széthúzva engedte hogy elömöljön a szobán a későőszi sárga napsütés. Az ablakon át jól látszott a kert bujasága. Fon Amber a könyvszekrénybe helyezett vissza éppen egy könyvet, mikor a fiatalember belépett. Most kezeit maga mögött összefűzve zavarbaejtő figyelemmel szemlélte az érkezőt. Végül tett két lépést felé és érdeklődő apró mosollyal a szája szegletében, mély, erős hangján megszólalt.
-Üdvözlöm. Hallom Miss Fortimber küldte hozzám, Adamus helyét betöltendő.
-Igenis, uram. - a fiatalember kissé meghajolt. - Az ajánlóleveleim, uram.
Fon Amber elvette a papírokat de nem olvasott bele egyikbe sem. Szemét le nem véve róla, lassan körbejárta.
-Csak a saját szememben bízom, így nincs szükség ajánlólevélre. - mondta könnyedén és a kandallóba dobta a papírköteget. A fiatalember nyelt egyet.
-Igenis uram.
Fon amber megállt a kandalló előtt és szigorúan végigmérte utoljára.
-Hova valósi?
-Ozenumába valósiak a szüleim. Én Kohavában születtem. Négy éve vagyok Miss Fortimeré.
-Ismer engem?
A fiatalember hallgatott és Fon Amber cipőjét nézte meredten. Ádámcsutkája idegesen remegett. Hosszan várt, abban a reményben, hogy kitérhet a válasz alól. Mindketten tudták, hogy ez képtelenség. Hosszú percek után végül mégis a cipője helyett a sötét szemeknek válaszolt.
-Igen uram.
-Nocsak. - Hangjában semmi meglepettség nem volt. - Honnan is?
-A karahii csatából, uram. - nem bírt pislogni sem. A térdei reszkettek. Hirtelen elgyávult.
Fon Amber elmosolyodott és az ablak felé fordult.
-Hányszor is?
-Négyszer, uram. - válaszolt azonnal. Aztán csuklott egyet és halálosan megrémült a gondolattól, hogy a nemes nem is arra kérdezett rá, hogy hányszor mentette meg az életét.
-Mit keres itt?
-Szeretném szolgálni Önt, uram. Négyszeresen tartozom Önnek az életemmel. - A fiatalemberbe visszatért az erő. Ezért jött, ezért tanult, ez volta  célja.
-Ohh. - Fon Amber visszalépett elé. Finoman megemelte a fiatalember állát. - Jól van. Legyen így. - sóhajtott egyet aztán elengedte a fiút és hátrébb lépett. Olyan mély koncentráció tükröződött az arcán, amilyet még a csatában sem látott tőle. - Mostantól az enyém vagy, ím új életed első napján új nevet adok neked. Mától fogva a neved Vong Karahii.
A fiatalember térdrerogyott. a melkasában valami olyan erő robbant, ami egyszerre volt gyilkos és felemelő. Szétáradt az ujjaiba, a lábába végigszaladt a fejbőrén. Percek kellettek mire újra talpra bírt állni. Addigra Fon amber már az írósztala mögött ülve pipázott.
-Elmehet. Háromra vendégeket várok, Vong úr. Legyen kész.
A fiatalember elegánsan meghajolt és utazótáskájával a kezében távozott.

3 megjegyzés:

  1. "Négy éve vagyok Miss Fortimeré." "Mostantól az enyém vagy"
    elsőre ez ütött meg, hogy milyen természetességgel tulajdonolják az embereket.

    VálaszTörlés
  2. Ez a jelenet...minden részletében az én szám íze szerint való. Minden benne van. Tökéletes. Nagyon köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Háááát, majd meglátjuk, az öreg mennyire "szánk íze szerint való". pl. kezel-e olyan könnyedséggel sajátjaként minket, mint Vong urat. Ha mint új játékainak elkezd hasonló módon és erősséggel neveket adni nekünk, attól tartok már késő lesz köddé válni. Miért is nem nyugtat meg a keresett erős szövetséges lehetősége a láthatáron?

    VálaszTörlés