2010. május 8., szombat

Jared Khem

Villóznak a színek, a hangok, hol halkak, hol fülsértőn hangosak. Emberi beszéd vegyül vadállatok bőgésével, néha csak kattogás. Van hogy a színek állnak össze bántóan élessé, dinamikusan lüktető lilák, majd metsző fehérek. Hideg kékek, míg hallatszik a csepegés. valahol távol valaki sikítva dörömböl. Voltak szagok is, mély, éteri szagok, amik aztán újra és újra a tüsszentés határáig ingerlik. Van amelyiktől könnye csordul, van amelyiktől mint valami őrültnek, pataklokban ömlik a nyála.
A testi ingerekről leválasztódni pedig nem lehet. Ott vannak a kábelek, ott vannak felette mindig. A sisak csak kezdetben kellett. Miután hólyegosra törte a nyakát és ledörzsölte fejéről a hajat, utánna elég volt a puszta drót is. Biotraumathurgok gyors munkája érzéstelenítő nélkül.
-Telepata vagy, hogy az elődök marcangolják a tested, védd le a tudatod a fájdalomtól. - röhögött elkínzott arcába a fiatalabbik. Pedig csak egy kamasz volt, aki a tüzzel játszott, mert a tűz mellett élt.
A börtön teljesen lekötötte a fizikai érzékeit. Vagy megőrül vagy felfogja mindet. Néha arra gondolt, hogy óramű ő. a saját életének idejét mutatja. Kis pumpaállomás a szíve, csővezeték erei gondosan szállítják a csodálatos és tiszta vörös nektárt, a vérét. A földnektár mocskos ragacsosságával szemben a vére tiszta, ízletes és üde. Ő maga a legfinomabb gép.
Máskor azt gondolta, hogy szétfolyó hús, lüktetve rothadó daganat a gépek sima, tiszta metszésű világában. Ragály mely a természet tiszta testén nőtt.
Ha gondolkozni mert a kábelek végén apró sercenéssel indultak be a folyamatok, és egyenesen az agyába küldték a jeleket.
-Kiégetik az agyad. Mindin alkalommal mikor kontroll nélkül kerzdesz tapogatózni más tudatok felé. - magyarázta az öreg tarumathurg, miközben ragacsos balhron nyálat kent szét a sebei körül. - Légy jó fiú, és hamar szabadulsz.

Az idő végtelen volt az ürüléktől iszamos acélpadlón. egyszer feltépte a karján az ereket, hogy szétlocsolja magakörül a csodálatos anyagot, hogy abból építsen menedéket magának, de nem jött belőle egy csepp sem. Látta az üres csövecskéket a csuklójában. szárazon ásítoztak rá.

Aztán egyik pillanatban még haldokolt, a másikban feküdt a fűben. mellette a padon egy jólöltözött úr ült és pipázott. Kicsit arrébb talán valami szolga. Alig látta őket. Annyira nyugodt volt  inden, a fű egynemű zöldje, az ég rezzenéstelen kékje, a csend, amibe csak a saját szívverése keveredett a madarak fel-felhangzó csivitelésével. Vártak. talán rá, talán másra. Ő nem bírt mnozdulni, csak pihentette halálosan kifárdat érzékeit.
Aztán összeszedte magát, és biztosan abban, hogy valójában meghalt felült, majd felállt és odament a padhoz. Nézte a két embert aztán leült a pipázó mellé.
-Jó itt. - mondta.
-Jó bizony. - válaszolt a férfi és a hangjában olyan öreg, tapasztalt meggyőződés csendült, hogy beleborzongott.
-Szeretnék itt maradni. - mondta és hátradőlt a padon.
-Szeretnél velem jönni.
-Igen? - e pillanatban maga sem tudta mit akar. Szokatlan volt, hogy valaki más mondja meg, hogy mit akar. - Hova?
-Szerettél építeni dolgokat, emlékszel?
-Talán. - szemeit becsukta, szemöldökét összeráncolva próbált emlékezni.
Olaj szag, fémpor, csendülés, koppanás, a sima mozgás szépsége, a körök harmóniája, az egymást mozgásba hozó alkatrészek semmihez nem hasonlítható tánca. - Igen... - elmosolyodott, aztán kinyitotta a szemét és újra a férfire nézett. Az kiverte a hamut a pipából és teljes figyelmével felé fordult.
-Szeretnél velem jönni. - jelentette ki.
-Építeni?
-Igen.
-Nem vagyok valójában telepata. Nem csináltam semmi rosszat, mint telepata. Nem szoktam élni ezzel. csak véletlenül tudom. - kétségbeesett szemmel nézett rá, aztán elsírta magát. Halkan, szinte könny nélkül, csak finom rázta a zokogás.
-Tudom. Hány éves vagy?
-Tizenhárom leszek a szél havában.
-Akarsz egy szép gyárban tervezni gépeket nekem?
-Szeretnék gépeket építeni uram, de nem akarom a kábeleket.
A férfi elmosolyodott és finoman végigsimította tar fejét. Eddig észre sem vette hogy kopasz. Ő is odanyúlt és végigszaladt érzékeny ujjaival a koponyáján. A kábelek hegei nem érződtek.
-Rég elmúlt már a szél hava, fiú.
-Ó.
-Hova valósi vagy?
-Khembe uram.
-Mostantól feníszi vagy, fiam. A neved pedig Jared Khem. Ha bárki kérdezi az én emberem vagy, de nem vagy a rabszolgám, ezt tudnod kell. Két feníszi nem lehet egymás rabszolgája. Érted a szavam, Jared?
-Nem uram, de elhiszem amit mond. Mostantól a nevem Jared Khem és feníszi vagyok, valamint az ön embere.
-Így van.
-Megbocsájt?
A férfi felállt és intett a szolgának.
-Igen?
-Kicsoda ön?
-A nevem Lasseido fon Amber, de ha nem akarod, hogy halljam mikor rólam beszélsz, hívj a pénznek. A holmidat megkapod a portán. Vong úr elmond minden szükségeset. - Lassan biccentett a fiú felé.
Jared Khem elmosolyodott. Értette végre, hogy miféle kötés ez, és egész teste bizsergett.
-Igenis. - mondta halkan, miközben felállt és földig hajolt a távozó férfi felé.

4 megjegyzés:

  1. Jaj :( Az eljárás a telepatákkal borzalmas, igen jól sikerült érzékeltetni. Viszont már érthető az elkötelezettség a Pénz felé. A névadó rituálé meg ha lehet, még... ha azt mondja, "számtanfüzet legyen a te neved" akkor tudom, hogy végem. :)

    VálaszTörlés
  2. Megint olyan képek, amelyek zsigerig érnek. A gyomromban éreztem, amit érzett. Hányingerem lett, megszédültem, és végtelenül elfáradtam - a szavak tették ezt. Mély tiszteletem és köszönetem. Lenyűgöző, amire képes vagy.

    VálaszTörlés
  3. (mint játékos) tizenhárom? tizenhárom?! szerencsétlen gyerek... hogy tehetnek ilyet egy gyerekkel, aki telepataként semmit nem csinált? nem igazán van olyan érzésem, h na, Isten jó vásárt csinált az új bandával.
    (és egyben a halk, mély hangocska is bekapcsolt bennem ismét: nem akarok olyan sisakot, nem akarok olyan sisakot...)

    VálaszTörlés
  4. (mint olvasó) akarod az ömlengést hallani? :) jól írsz, na. :)

    VálaszTörlés